Print this page

Der er fordele og ulemper ved alt – også ventilationsanlæg

Der er mange fordele ved at have et ventilationsanlæg. Du får et godt og sundt indeklima. Du kan også spare en del penge på årsbasis, og du skåner miljøet. Få et overblik over fordele og ulemper her:

Top 5 fordele ved ventilationsanlæg

 

  • Godt indeklima: Først og fremmest sikrer ventilationsanlægget, at dit hjem er sundt for dig og din familie. Anlægget giver dig frisk luft og reducerer fugt, partikler og allergener i indeklimaet.

  • Sund bolig: Det er ikke kun dig og din familie, der får det bedre. Det er også din bolig, som undgår at blive udsat for fugtpåvirkninger, der på sigt kan give skader og forringe huset.

  • Genindtjening og besparelse: Når Anlægget efter en årrække har tjent sig selv ind, har du en kontant besparelse på din varmeregning, fordi du ikke taber varme, når du lufter ud.

  • Øget værdi af din bolig: Din bolig kan stige i værdi, fordi du har sikret den mod fugtskader og gjort den sundere at bebo.

  • Miljøvenlighed: For det første genvinder du varme, der ellers bare ville gå tabt. For det andet bruger du ikke unødvendig energi på at genopvarme dit hjem efter udluftning.

 

Top 5 ulemper ved ventilationsanlæg

  • Støj: Ingen ventilationsanlæg er fuldstændigt støjfri. Men så længe du placerer selve aggregatet på loftet, i dit bryggers eller et lignende rum, og tager de forbehold der er foreskrevet af producenten oplever du ikke støjgener.

  • Etableringsomkostninger: Det koster noget at installere et ventilationsanlæg. Hvis det er vigtigt for dig, at investeringen tjener sig ind igen, skal du blive boende i mange år.

  • Vedligehold: Et ventilationsanlæg skal serviceres. I hvert fald en gang om året skal du have skiftet filtre. Du skal også have tjekket ventiler, spjæld og luftkanaler med jævne mellemrum.

  • Kræver plads: Ventilationsanlægget i sig selv kræver plads, men også de rør der skal føre luften rundt i huset tager noget plads, så man skal sikre sig at der i eksisterende huse er plads. I nybyg skal der tages højde for ventilationsrør allerede når huset tegnes.

  • Elforbrug: Dit anlæg bruger strøm til udsugning og indblæsning af luft. Det er godt nok ikke meget – et ventilations anlæg må Maks bruge 500 kWh om året, men de fleste bruger mindre, hvis de er dimensioneret og indreguleret korrekt.

Vil du vide mere om ventilationsanlæg?

Så kom forbi et af Brødrene Dahl's Klimacentre. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål om varmepumper, pillefyr, ventilationsanlæg og andre klimaløsninger. Se åbningstider og adresser her.