Print this page

Der er fordele og ulemper ved alt - også pillefyr

Fordelene ved pillefyr er mange. Ikke mindst økonomisk. Men der er alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du tager beslutningen om at skifte varmekilde. Her kommer de 5 vigtigste fordele og ulemper.

Top 5 fordele ved pillefyr

  • Store besparelser i varmeudgift: Du sparer op til 60 % på varmeregningen sammenlignet med olie- eller gasfyr. Og op til hele 70 % sammenlignet med elvarme.
  • Hurtig tilbagebetalingstid: Selvom pillefyret kræver en startinvestering på 45.000-80.000 kr., har det som regel tjent sig selv hjem inden for to til fire år.
  • Næsten ingen forurening: Pillefyr forbrænder træpillerne så komplet, at det næsten ikke forurener. Selv de gasser, som udvikler sig under forbrændingen, bliver brændt af.
  • Passer til eksisterende systemer: Da et pillefyr kan producere en høj fremløbstemperatur, passer det perfekt til ældre huse – så du slipper for at udskifte dine radiatorer.
  • Styring over nettet: Hvis du kobler pillefyret på nettet, kan du overvåge og styre dit pillefyr. Nogle producenter overvåger også pillefyret og giver dig besked, hvis der er store udsving i driften.

 

Top 5 ulemper ved pillefyr

  • Mere arbejde end f.eks et oliefyr: Ikke-automatiserede pillefyr kræver en del arbejde. F.eks skal pillefyrets magasin fyldes op med træpiller ca. én gang om ugen i vinterperioden, og fyret skal rengøres.
  • Støv og lugt: Når der fyldes træpiller på magasinet til pillefyret, kan det ikke undgås, at det støver, og når pillefyret starter op, vil det lugte lidt af bål.
  • Starter og stopper om sommeren: Selvom moderne pillefyr er modulerende og kan køre ned til 10 % af maksimalydelsen, vil et standardpillefyr have mange starter og stop om sommeren, hvor fyret mere eller mindre kun skal producere varmt brugsvand. Det kan dog undgås ved at tilkøbe en vejrkompensering, så fyret reguleres efter udetemperaturen.
  • Træpiller af varierende kvalitet: Træpiller fås i mange forskellige kvaliteter. Jo mere affaldsmateriale de indeholder, jo lavere er brændværdien, og jo oftere skal pillefyret rengøres. Hold derfor altid øje med brændværdien samt aske- og vandindhold, når du køber træpiller.
  • Eksisterende skorsten kan sjældent bruges: Fordi moderne pillefyr er så effektive, bliver røgtemperaturen meget lav. Det betyder, at du kan opleve løbesod og glanssod, hvis du kobler pillefyret til en eksisterende skorsten, der ikke passer til den lave temperatur.

Vil du vide mere om pillefyr?

Så kom forbi et af Brødrene Dahl's Klimacentre. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål om varmepumper, pillefyr, ventilationsanlæg og andre klimaløsninger. Se åbningstider og adresser her.