Print this page

Der er fordele og ulemper ved alt – også luft til vand varmepumper

Fordelene ved luft til vand er til at få øje på – både i forhold til økonomi og miljø. Før du kaster dig ud i en investering, bør du dog overveje en række faktorer. Se top 5 fordele og ulemper herunder.

Top 5 fordele ved luft til vand varmepumper

 

  • Stor besparelse på din varmeregning: Du kan spare mellem 50-60 % på varmeregningen sammenlignet med olie og gas og helt op til 70 % ved traditionel elvarme. Moderne luft til vand varmepumper kan producere varme selv ved temperaturer ned til minus 15-20 grader afhængig af model.
  • En investering i et varmepumpeanlæg er en fremtidssikring af din økonomi: En varmepumpe sikrer en fast, lav varmeregning langt ud i fremtiden – også når energipriserne stiger.
  • Ingen vedligeholdelse: Når dit anlæg er installeret og kører, skal du ikke bruge mere tid på det. Det passer stort set sig selv. Der skal foretages et årligt service tjek og det er det.
  • Lav miljøpåvirkning: Luft til vand varmepumpen bruger elektricitet. Men den genererer op til 4 gange så meget energi, som den forbruger. Og anlægget udnytter den temperatur der er til stede i luften, i stedet for at afbrænde olie, gas eller kul.
  • Kan kombineres med solceller: Hvis du vil, kan du drive din varmepumpe ved hjælp af solceller på husets tag. Det gør løsningen endnu mere miljøvenlig og sikrer dig yderligere mod prisstigninger.

 

Top 5 ulemper ved luft til vand varmepumper

 

  • Etableringsomkostninger: Priserne varierer, men det koster under alle omstændigheder noget at skifte varmeanlæg.
  • Stiller krav til dit hus: Hvis dit hus er dårligt isoleret, eller hvis dit centralvarmesystem er for gammelt eller radiatorer og rør er for små, er det formodentlig nødvendigt at efterisolere og renovere.
  • Gevinsten er stor, men den fylder lidt uden for dit hus: Udedelen fylder altså noget, så du skal tænke over placeringen af 2 årsager. Den første er, at du skal finde dig i at se på udedelen, så undgå f.eks. at placere den lige ved terrassen. Den anden grund er, at du skal overholde støjkrav i skel, hvilket betyder at udedelen skal stå alt mellem 5 - 12 meter fra skel afhængigt af hvilken type du vælger.
  • De varmer, men de larmer også: Udedelen på en luft til vand varmepumpe består blandt andet af en ventilator og en kompressor. De kan larme mere end du er vant til, og det skal du forholde dig til - også for at pleje det gode naboskab. Moderne kvalitets luft til vand varmepumper er dog meget støjsvage og kan f.eks. begrænses i nattetimerne eller køre helt uden ventilator om sommeren afhængig af model.
  • Tilladelser og papirarbejde ved etablering: Du skal ikke søge kommunen om tilladdelse, men nogle steder skal du søge dispensation fra en obligatorisk tilslutning til fx fjernvarme. Der kan også være en anmeldelsespligt til dit forsikringsselskab.

 

Vil du vide mere om luft til vand-varmepumper?

Så kom forbi et af Brødrene Dahl's Klimacentre. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål om varmepumper, pillefyr, ventilationsanlæg og andre klimaløsninger. Se åbningstider og adresser her.