Print this page

Hvad skal du tjekke, før du køber et jordvarmeanlæg?

En energirenovering kræver en del planlægning og professionel vejledning. Dit hus kan være mere eller mindre egnet til jordvarme. Hvad skal du kigge efter, før du beslutter dig? Hvordan sikrer du dig hjælp fra folk med den rette ekspertise? Få svarene her.

Hvis du overvejer at investere i et jordvarmeanlæg, bør du få professionel vejledning og i hvert fald undersøge følgende:

Er dit hus isoleret tilstrækkeligt godt? Du ved formodentlig i forvejen, om dit hus har isolering i murene. Du skal også tjekke, hvor meget isolering, der ligger på lofet og i gulv. Jo bedre huset er isoleret, jo bedre egner det sig til et jordvarmeanlæg.
Har dit hus et tidssvarende centralvarmesystem?

Jordvarme skal tilsluttes et vandbårent centralvarmesystem. Og fordi jordvarme har den bedste økonomi og virkningsgrad ved en lav fremløbstemperatur, egner det sig ikke til et system, der fx har meget gamle radiatorer eller meget små rør. Det vigtigste er, at dine radiatorer er store nok. Du kan også have gulvvarme, hvilket egner sig allerbedst til et jordvarmeanlæg, da du her kan varme huset op ved en lavere temperatur.

Et goft fif: Skru ned for fremløbstemperaturen på dit olie- eller gasfyr til 55 grader. Kan du stadig holde varmen i huset på en kold vinterdag - ja så egner dine radiatorer og dit hus sig til en varmepumpe.

Er din have stor nok? Du skal bruge en del plads til nedgravning af jordvarmeslangerne, som skal opsamle jordvarmen ude i din have. Du skal bruge 1m² pr. meter slange der skal graves ned, eller du skal bruge halvdelen af varmepumpens størrelsen * 100. F.eks. kræver en 8kW varmepumpe 400 m² plads i haven.
Har du pligt til at være tilsluttet andre løsninger? Nogle steder har man tilslutningspligt til en bestemt type anlæg, fx fjernvarme - mange steder kan der dog gives dispensation ved konvertering til vedvarende energi som f.eks. jordvarme. Du skal i alle tilfælde søge om tilladelse hos din kommune til at bygge et jordvarmeanlæg.
En vamepumpe skal altid dimensioneres Det er vigtigt, at varmepumpen passer til det hus, den skal varme op. Få derfor altid foretaget en dimensionering inden du investerer i en varmepumpe. Det kan blive en dyr lærestreg at vælge et jordvarmeanlæg der er fo rlille eller som ike lever op til det, det lover.

Hvad med installationen?

Et jordvarmeanlæg er en omfattende entreprise og en teknologi, som du ikke selv kan installere.

Få professionel vejledning i et af vores klimacentre.

Her kan du også få kontakt til en lokal klimainstallatør. Se en liste over lokale Brødrene Dahl Klimainstallatør.