Print this page

Hvordan fungerer et jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg opvarmer din bolig og dit brugsvand ved at hente solens varme op fra jorden under din græsplæne. En meter nede i jorden lægger man en slange fyldt med vand og et frostsikringsmiddel og forbinder den til varmepumpen i dit hus. Et jordvarmeanlæg kan fuldstændig erstatte dit olie-eller gasfyr.

Et jordvarmeanlæg får sin energi fra jordvarmeslanger der graves ned i græsplænen. Slangerne ligger normalt i en dybde på 70-110 cm, hvor der er frostfrit og en mere eller mindre konstant temperatur på 4-5 grader året rundt.

Slangen løber fra haven ind i huset, hvor den sluttes til en varmepumpe. Inde i selve varmepumpen er der ”et omvendt køleskab”, hvor der løber et kølemiddel som koger ved en meget lav temperatur - helt ned til omkring minus 20 grader. Det betyder, at den væske der kommer ude fra haven, der har en temperatur på 4-5 grader, får kølemidlet i varmepumpen til at koge, og så kan der udvindes energi.

Så selvom den væske der løber i jordvarmeslangerne når ned på minusgrader, er der stadig masser af energi til at få kølemidlet til at koge og hermed udvinde energi.

Når kølekredsen har suget energien ud af væsken fra jordvarmerørene, løber væsken tilbage ud i jorden og bliver varmet op af solens lagerede varme i jorden igen. Processen gentages igen og igen. Størrelsen på varmepumpen og længden på de jordvarmeslanger der skal nedgraves i haven, bestemmes af husets varmebehov og af den jordtype jordvarmeslangerne skal graves ned i. Det er derfor vigtigt at anlæget dimensioneres korrekt, for at opnå den ønskede effekt.

Centralvarmeanlægget, uanset om det er radiatorer eller gulvvarme virker som det plejer, men varmeregnskabet er anderledes positivt med jordvarme.

Næsten vedligeholdelsesfrit

Et jordvarmesystem er effektivt, fordi det udnytter den energi, der er lagret i jorden – selv i de koldeste måneder. Du kan både tilslutte et jordvarmeanlæg til et radiatorsystem og til gulvvarme. Systemet forsyner dig med varme og brugsvand året rundt og er stort set vedligeholdelsesfrit. Der er dog et lovpligtigt serviceeftersyn en gang om året, hvor man blandt andet tjekker trykket på slangerne i græslænen. Men du skal hverken tømme aske, feje skorsten eller fylde olie på.


Store miljømæssige fordele

De miljømæssige fordele ved jordvarme er til at få øje på: Dit CO2-udslip vil mindst blive halveret, og der er hverken nogen miljøpåvirkning af havens planter eller dens dyreliv. Varmepumpen bruger selvfølgelig kræfter på at omdanne den relativt lave varme i jorden udenfor til stuetemperatur indenfor. Men pumpen genererer 5 gange så meget energi, som den forbruger.

Vil du se et jordvarmeanlæg i drift?

Så kom forbi et af Brødrene Dahl's Klimacentre. Her kan du se varmepumper, pillefyr, ventilationsanlæg og andre klimaløsninger i aktion – og stille spørgsmål til vores klimaspecialister. Se åbningstider og adresser her.